Tesla samarbetar med EU i hopp om låga strafftullar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jul 2024

Förra fredagen införde EU preliminära strafftullar på elbilar tillverkade i Kina. Orsaken är att EU-kommissionen anser att de drar nytta av statliga subventioner där som innebär en konkurrensfördel när de säljs inom EU. Ännu tas inga extra avgifter ut, men om inte EU och Kina lyckas enas om någon lösning blir de definitiva i november och tullen tas då ut retroaktivt.

Flera tillverkare har redan flaggat för höjda priser och en av de första som gjorde det var Tesla. Då för deras Model 3 eftersom de som säljs på den svenska marknaden kommer från fabriken vid Shanghai.

För Tesla har ännu ingen tullsats slagits fast och tillverkaren bett om en individuell provning. För det ska nu tjänstemän från EU ha besökt Teslas kinesiska fabrik. Under tre dagar ska tjänstemännen ha besökt fabriken. Att helt undgå strafftullar är uteslutet, men Tesla hoppas antagligen på att de hamnar på en så låg nivå som möjligt. Strafftullen varierar för de olika tillverkarna och uppgår till mellan 17,4 och 37,6 procent.

Den högsta procentsatsen läggs på bilar från den statliga tillverkaren SAIC, samt de tillverkare som inte samarbetar med EU-kommissionen. För de som samarbetat är genomsnittet 20,8 procent.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!