Elbilen logo Meny

Tesla vill tredubbla antalet Superchargers inom två år

Nyligen kunde Tesla meddela att det i Europa nu finns 700 stationer av företagets nätverk med snabbladdare, Superchargers. I Sverige hittas idag 59 stationer och då det i snitt finns fler än tio laddpunkter per station innebär det 590 snabbladdare från Tesla i Sverige.

Vid gårdagens presentation av de positiva siffrorna för årets tredje kvartal fick vi också veta att Tesla har stora planer för utbyggnaden av sitt laddnätverk. Runt om i världen finns det idag 3 254 Supercharger-stationer med totalt 29 281 laddpunkter. En siffra som Tesla vill öka rejält de närmsta åren.

– De senaste 18 månaderna har nätverket fördubblats och inom de närmsta två åren planerar vi att tredubbla antalet, sa Drew Baglino som är ansvarig för drivlinor och batteriutveckling hos Tesla.

I takt med att Tesla säljer allt fler bilar ökar trycket på att även bygga ut infrastrukturen med snabbladdare. Företagets vd Elon Musk har tidigare sagt att takten i utbyggnaden av Superchargers måste vara högre än takten i tillverkning av bilar.

Den senaste tiden har nyheter kring Superchargers annars handlat om att Tesla är på väg att öppna sitt nätverk även för andra märken. Idag kan endast den som kör en Tesla ladda vid en Superchargers.

Exakt hur det ska gå till för andra att ladda och vad det kommer kosta är ännu oklart. Men beslutet har väckt en viss oro bland Tesla-ägare att det kommer bli trångt kring Superchargers i framtiden.

Just den risken var inget som nämndes, men kanske det delvis därför som de kommande årens utbyggnad av nätverk inte enbart innefattar Superchargers på nya platser.  

– Supercharger-teamet håller koll på överbelastning vid Supercharger-stationer och planerar expansionen för att säkerställa en kundupplevelse med minimala väntetider samtidigt som vår fordonsflotta växer, sa Drew Baglino.

Tillfälliga mobila laddstationer är något som Tesla vill sätta upp vid platser där många laddar vid en viss tid. Det är något som Tesla bland annat gjort i de svenska fjällen under toppar som sportlovet då fler än vanligt laddar där.

Men Tesla ser även över möjligheten att styra efterfrågan genom att erbjuda olika priser vid olika tider på dygnet. Några detaljer kring det meddelades inte, men även i samband med öppnandet av Superchargers för alla har Tesla varit inne på samma spår.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-10-22