Teslas långtradare får 80 mils räckvidd – Elbilen på plats vid premiären i LA

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

17 nov 2017

Förhandsspekulationerna har varit många. De flesta har gissat på att lastbilen som Tesla har skissat på skulle få en räckvidd på mellan 30 och 50 mil. I verkligheten blev det 80 mil. I motorvägshastighet. Med tyngsta lasten i USA, som är 32 ton.

Det har ansetts vara omöjligt. Skämtet har varit, om man ska bygga en långtradare med batterier kommer det inte att rymmas någonting mer än batterier.

Elbilen var på plats i Los Angeles, på Teslas designstudio i Hawthorne, granne med SpaceX, där lastbilen som krossar den föreställningen presenterades.

Elon Musk klev ut ur en av två långtradare som körde fram i Teslas designcenter och presenterade dragbilen. Det var som en rockkonsert. Varje punkt drog ner gigantiskt jubel. Aldrig i världshistorien har en långtradare haft sådan sexappeal.

80 mils räckvidd i motorvägshastighet. Med full last.

Laddning som ger 64 mil ska ta 30 minuter. För detta kommer Tesla att bygga ett megaladdnätverk över hela världen. De ska matas med ström från solpaneler och batteripack.

Kostnaden per mil blir betydligt billigare än dieselmotsvarigheten. Från start. Kör man i konvoj halveras kostnaden jämfört med diesel.

 

Dragbilen har hela fyra Model 3-motorer, oberoende av varandra som driver varsitt hjul. Två hjulpar bak, men varsitt hjul. Vardera motor har 258 hk, det skulle innebära 1032 hk. Men systemeffekten blir annorlunda och det är inte lika lätt att räkna hästkrafter när man pratar om elbilar.

Förarhytten ser ut som i en sportbil, med föraren centrerad och två Model 3-skärmar runtom föraren.

Innan eventet får vi från presskåren kliva in i förarhytten. Det är lätt att kliva upp i hytten, eftersom man gör det bakom förarstolen. Ett extrasäte finns bakom förarpositionen. Man har extremt bra uppsikt bakom ratten. Två skärmar på 15 tum vardera som också kommer från Model 3 flankerar föraren. Det är mer som att kliva in i ett rum än en förarhytt. Du kan stå upp. Det är rymligt.

Tesla Semi ska, enligt Tesla, vara säkrare än de dragbilar som finns på marknaden.

Exempelvis kommer fällknivseffekten – när dragfordonets hjul låser sig och släpets bakända skjuts åt sidan så att hela ekipaget viker sig – motverkas genom att dragbilens sensorer upptäcker instabilitet och reagerar genom att öka eller minska accelerationen samtidigt som oberoende actuating alla bromsar.

Surroundkamerarna hjälper objektidentifiering och minimerar döda vinklar, automatiskt larmar föraren om säkerhetsrikser och hinder. Medan den utökade autopiloten, autobroms, filhållarsystem och varningar filbyte. – Det är samma system som i Teslas övriga bilar.

Med färre rörliga delar än en diesellastbil – ingen förbränningsmotor, växellåda, differentialer att serva – kräver Tesla Semi signifikant mindre underhåll.

I Sverige är ju reglerna 64 ton bruttovikt. Oklart hur lång räckvidden blir då. Bilen som presenterades är inte utrustad med sovhytt, utan är tänkt för dagliga turer. – Men det är någonting som kan komma senare, enligt Tesla.

Lastbilen ska börja tillverkas 2019, men redan nu kan man lägga reservation. Läs mer i nästa nummer av Elbilen.

Semi_Front_34_Blue Semi_Front_34_Static Semi_Front_34 Semi_Front_78 Semi_Front_Profile Semi_Interior_Command Semi_Interior_Ingress Semi_Interior_Overview Semi_Profile_Hangar Semi_Rear_34_Hangar Semi_Teaser_34 Semi_Teaser_Front

 

 

 

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!