Teslas långtradare ska också vara självkörande

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

10 aug 2017

Att Tesla satsar på självkörande bilar är inget nytt. Inte heller att de utvecklar en lastbil som kan dra tunga släp. Men nu visar det sig också att elbilstillverkaren har anslutit sig till det allt längre tåget av lastbilstillverkare som satsar på förarlös teknik.

Reuters, som avslöjade Teslas planer, hänvisar till en mejlkonversation mellan företaget och den amerikanska delstaten Nevadas trafikmyndighet. En talesperson för Kalifornien säger till nyhetsbyrån att Tesla även för en diskussion med dem kring tester av självkörande lastbilar. Egentligen var det faktiskt Elon Musk själv som i en tweet i april avslöjade att lastbilen ska vara självkörande. ”Seriously next level” skrev han, dock utan att bekräfta att han avsåg bilens förmåga att ta sig runt på egen hand, något som anges i en trappa från Level 1 till Level 5.

Tanken är att lastbilarna antingen ska vara helt självkörande eller att en eller flera självkörande fordon ska ”leka följa John” med tätfordonet i en konvoj.

Idén med lastbilar som följer efter varandra är inte helt ny. Bland annat har det amerikanska företaget med det fyndiga namnet Peloton Technology (peloton är en term som används i samband med cykeltävlingar och betyder detsamma som klungan längst fram i ett race) samarbetat med en rad lastbilstillverkare. Däribland Volvo, vars självkörande lastbil har synts i Göteborgsområdet. Men till skillnad från Teslas lastbil, som ska visas upp i september, kör den på fossilbränsle.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: