Teslas nästa batterimål – att producera ett par tusen GWh

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

30 jan 2020

Efter att Tesla presenterade sin kvartalsrapport för fjärde kvartalet 2019 hölls i sedvanlig ordning en telefonkonferens med investerare och analytiker. Teslas vd Elon Musk var på ett strålande humör och såg mycket ljust på framtiden, där han påstod att ingen i motorindustrin har en mer intressant produktportfölj än Tesla. Exempel på detta nämnde han Cybertruck, Model Y, Tesla Semi, Roadster, powerwall, full självkörande förmåga etcetera.

Men för att kunna få ut produkterna på marknaden krävs större volymer av batterier än vad som produceras i dag. Med råge.

– Efterfrågan (på Cybertruck) är nu så mycket större än vad vi rimligen kan producera inom, jag vet inte, tre eller fyra år. Så vi kommer att fokusera mycket på att öka batteriproduktionen eftersom det är fundamentalt. Om du inte förbättrar batteriproduktionskapaciteten så slutar det bara med att du flyttar produktionsvolym från en produkt till en annan och du har inte tillverkat fler elbilfordon, sa Elon Musk.

– Det är en anledning till att vi inte har accelererat produktionen av Tesla Semi (Teslas lastbil) eftersom den använder många celler och om vi inte har tillgång till celler får de tas från produktionen av Model 3 och Y. Vi måste med andra ord se till att vi har en brant uppskalning av batteriproduktion och fortsätter att förbättra batteriernas kostnad per kWh. Det här är väldigt fundamentalt och extremt svårt.

Hur detta ska gå till är Elon Musk förtegen om, men lovar att förklara strategin i mer detalj vid ett batteriseminarium som han utlovade till någon gång i april.

– Då ska vi gå igenom utmaningarna och hur vi ska ta oss från den position som vi befinner oss i nu (där Tesla producerar dryga 35 GWh batterier , reds. anm). till, jag vet inte, ett par tusen GWh per år eller liknande.

En viktigt strategi i detta verkar vara Teslas köp av företaget Maxwell, som har tagit fram en teknik att producera celler med ”torra elektroder” vilket inte bara ger högre energitäthet men även dramatiskt minskar kostnaden för produktionen av batterierna då inte stora värmeugnar behövs för att torka elektroderna, vilket är en kostsam och tidskrävande process.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: