Tidigare programchef hos Volvo leder arbetet med SEEL

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 apr 2021

Inom Swedish Electric Transport Laboratory, förkortat SEEL, samarbetar Chalmers i Göteborg och forskningsinstitutet RISE tillsammans med bland annat Scania, Volvo Cars samt Geely-ägda teknikutvecklaren CEVT.

Tillsammans ska de bygga upp tre testbäddar för byggas upp med målet att göra svensk industri världsledande inom elektromobilitet. Forskningen ska bedrivas inom ett brett område och täcka in allt från elektriska drivlinor till energilagring och säkerhet.

Bygget av anläggningarna har precis dragit igång och nu meddelas att Henrik Svenningstorp sedan första april är vd för SEEL. Det blir alltså hans uppdrag att se till att bolaget är igång som planerat till 2023.

Han har tidigare varit projektledare för SEEL och har två decenniers erfarenhet från fordonsindustrin. Passande nog har han större delen av den tiden arbetat med just elektrifierade fordon, bland annat hos Volvo och som programchef för alternativa bräsnlen hos AB Volvo Powertrain.

– Det är otroligt spännande och inspirerande att få förtroendet och möjligheten att fortsätta att vara med och se SEEL bli verklighet. SEEL kommer spela en viktig roll i att stötta och accelerera omställningen till elektrifierade transporter och kommer stärka svensk fordonsindustri och europeiskt samarbete, säger Henrik Svenningstorp i ett pressmeddelande.

Från början innefattade SEEL en testbädd i Göteborg, men i mars meddelades att projektet utökas med ytterligare två i Borås och Nykvarn. Varje anläggning fokuserar på olika aspekter av elektrifiering inom transporter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: