Tillverkaren av londontaxis kan lanseras som nytt elbilsmärke

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 jan 2023

Med Polestar, Zeekr, Geometry och nya Radar Autos har Volvos ägare Geely har redan en rad elbilsmärken i portföljen. Nästa på tur att lanseras i stor skala kan bli LEVC som idag tillverkar de ikoniska svarta taxibilarna för London.

– Det finns ett enormt värde i vår produkt som aldrig riktigt har maximerats. Det här handlar om att utveckla LEVC till ett mycket mer igenkännbart varumärke på global nivå och att utöka vårt produktutbud till så många områden som möjligt, säger Chris Allen som är vd för LEVC till nyhetsbyrån Reuters.

2013 tog Geely över dåvarande The London Taxi Company och bildade nya London EV Company Limited, LEVC. Företaget tillverkar en hybriddriven taxibil med en räckvidd på 10 mil på el och totalt 60 mil med hjälp av en bensinmotor som räckviddsförlängare.

Men LEVC kan vara på väg att ge sig in i tillverkningen av helt eldrivna person- och transportbilar. Till nyhetsbyrån Reuters säger chefen för LEVC, Chris Allen, att de och Geely under söker möjligheten att tillverka en rad olika modeller. Inom fem år skulle det kunna finnas flera eldrivna person- och transportbilar från LEVC.

Men det krävs då att LEVC skalar upp sin tillverkning ordentligt. Idag bygger förteget 3 000 taxibilar för London per år.

– Det finns ingenting som vi inte skulle kunna leverera på mycket kort tid om vi behövde, men det är bara en fråga om timing, säger Chris Allen till Reuters.

Hans optimism begrundas med att de är en del av Geelykoncernen och därmed har tillgång till både teknik och komponenter. Redan idag kommer till exempel ratten och infotainmentsystem i deras londontaxi från koncernssyskonet Volvo.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: