Northvolt Labs Aug 2020-WEB

Tillverkningen igång hos Northvolt i Skellefteå

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 dec 2021

För den svenska batteritillverkaren Northvolt har det nog inte varit mycket till julledighet. Målet var att få igång tillverkningen i den nya fabriken i Skellefteå under 2021. Och nu, med några dagar kvar till det nya året, meddelar Northvolt att fabriken Northvolt Ett igår tillverkade den första battericellen.

Företaget beskriver det som början på ett nytt kapitel i Europas industriella historia.
-Idag när vi en stor milstolpe hos Northvolt som teamet har jobbat hårt för att uppnå. Den här första cellen är så klart bara början. Under de kommande åren ser vi fram emot att Northvolt Ett expanderar produktionskapaciteten för att lyckas med Europas omställning till ren energi, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett uttalande.

Cellen som tillverkats är av typen prismatisk cell, vilket är den typ som idag dominerar i användningen hos elbilar.

Cellen är egenutvecklad hos tillverkarens forskningsanläggning Northvolt Labs i Västerås. Att utvecklingen delvis är utmanande visade sig på juldagen. Då uppstod en brand i anläggningen i Västerås och 17 personer fick uppsöka sjukhus.

Nästa steg är att nu skala upp tillverkningen för att kunna börja leverera stora mängder battericeller till partners som Volkswagen, BMW och Volvo. Tidigare har det sagts att produktionen i Northvolt Ett ska vara igång 2023. Men nu säger Northvolt att de ska det börja levereras celler till partners redan under nästa år.

Under en investeringsrunda i somras drog Northvolt in ytterligare omkring 22 miljarder kronor, varav fem miljarder enbart från Volkswagen. Efter det beslutades det att öka den årliga produktionskapaciteten i Northvolt Ett från 40 till GWh per år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!