Top Gear och Formel E på plats när Gotland Ring firar 20 år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 aug 2023

2003 öppnade nordslingan av motorbanan Gotland Ring på norra delen av ön. Redan samma år hölls den första tävlingen där. Sedan dess har en sydslinga på 4,1 kilometer lagts banan har fler gånger använts för premiärer av nya bilar, vid sidan av tävlingar och event.

Nu är det är alltså dags för 20-årsjubileum och det firas stort i helgen, den 2-3 september. Redan från start har fokus legat på att skapa mer hållbar racing genom att använda återvunna material och förnyelsebar energi. Bland annat kantas banan av vindkraftverk och sedan i år finns snabbladdare på plats där du kan ladda med grön el.

Att den 7,29 kilometer långa Gotland Ring är världens mest hållbara motorbana har uppmärksammats av brittiska Top Gear. Lagom till 20-årsfirandet förlägger de därför sin första hållbara Speed Week till just GotlandRing från 31:a augusti till 3:e september.

–  Vi känner oss glada och hedrade över att få genomföra detta unika event med Top Gear och tidpunkten för produktionen och Gotland Rings jubileum gör det ännu mer speciellt. Vår körmiljö kommer att bjuda på mångsidiga aktiviteter och en kreativ atmosfär, säger Alec Arho-Havrén som är grundare och chefsarkitekt av Gotland Ring.

Under 20- årsfirandet är anläggningen öppen för alla där det kommer ske testkörningar av hypersportbilar. I linje med banans fokus på hållbarhet är det också fokus på eldrift. Bland annat kommer Rimac Nevera och Tesla Model S Plaid att ta sig an banan. Dessutom går det att få ett smakprov på den snabbt växande eldrivna motorsporten Formel E. Bilar från serien gästar banan, vilket blir första gången som de körs i Sverige.

Som ett plus för alla som kommer till firandet med elbil är det gratis inträde och parkering på lördagen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: