Toppbetyg till sju elbilar i Euro NCAP

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 nov 2022

Euro NCAP har krocktestat ännu ett gäng nya elbilar. Den här gången var det bland annat ett gäng sedaner i form av uppdaterade Tesla Model S, Nio ET7 och Ioniq 6 som kördes mot väggen. 

Även elsuvarna Toyota bZ4X, Subaru Solterra, Nissan Ariya och Smart #1 testades. 

Oavsett karossformen visade testerna på god säkerhet och alla elbilar tilldelades fem av fem stjärnor.

När Tesla Model Y testades tidigare i år beskrevs modellen ”stjäla showen” och få de högsta betygen som hittills utdelats enligt nuvarande kriterier. 

Även Model S presterade bra och gavs 94 procent för skydd av vuxna, 91 procent för skydd av barn och 85 procent för skydd av fotgängare. 

Säkerhetssystemen hos nya Model S gavs hela 98 procent, lika bra som hos Model Y. 

Även Nio ET7 fick med 95 procent lovord för sina säkerhetssystem. Skyddet av vuxna gavs där 91 procent, för barn 87 procent och 73 procent för skydd av fotgängare. 

Nio ET7

Huyndais senaste elbil Ioniq 6 imponerade med 97 procent för skydd av vuxna. Även skyddet av barn gavs höga 87 procent, men för fotgängare klassades skyddet 66 procent. Även säkerhetssystemet fick med 90 procent något lägre betyg än de andra två sedanerna. 

Elsuvarna då? Fem stjärnor fick de alltså också i betyg och i de enskilda kategorierna presterade de också generellt bra. 

Skyddet av vuxna i Toyota bZ4X tilldelades 88 procent och för barn 87 procent. Vid kollision med fotgängare bedöms skyddet till 79 procent och säkerhetssystemet levererar bra med 91 procent i betyg. 

För Subaru Solterra är betygen inte helt oväntat exakt samma. De båda elsuvarna har utvecklats gemensamt och delar teknik. 

Nissan Ariya

Nissans senaste elbil Ariya slår Toyota och Subaru lätt på fingrarna vad gäller säkerhetssystemet som tilldelas 93 procent. Skyddet av vuxna får 86 procent och till skillnad från de flesta modeller får skyddet barn ett högre betyg med 89 procent. 

För skydd av fotgängare får Ariya 74 procent i betyg. 

Smart #1

Med nylanseringen av Smart som ett samarbete mellan Mercedes och Volvos ägare Geely har den tidigare lilla stadsbilen nu blivit en kompakt elsuv. 

I den kan både vuxna och barn känna sig säkra med 96 respektive 89 procent i betyg. Skyddet för fotgängare tilldelas 71 procent och säkerhetssystemet 88 procent. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: