Trafikverket söker aktörer för snabbladdare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 feb 2021

För att göra det enklare för alla som bor i glesbygd att skaffa elbil vill regeringen bygga ut nätverket med snabbladdare utanför de större vägarna.

För att snabba på processen erbjuder Trafikverket ett investeringsstöd på 100 procent med motkravet att stationen som byggs måste drivas i minst fem år.

Stationerna måste också utrustas med två laddare på 150 kW och två på 22 kW. Totalt handlar det om 150 miljoner kronor som Trafikverket kan betala ut fram till 2022.

Förra hösten pekades 21 nya platser ut där snabbladdare ska byggas med hjälp av stödet. Nu presenterar Trafikverket en uppdaterad lista med sammanlagt 62 platser där de vill se att snabbladdare kommer till genom det statliga stödet. Målet är att det inte ska vara mer än tio mil mellan laddarna för att fylla igen vad som kallas ”vita fläckar” på laddkartan.

Det rör sig i alla fallen om platser i Sveriges nordliga län Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Gävleborg samt Norrbotten och utmed vägar med förhållandevis lite trafik. Ansökningensomgången öppnar 15:e februari.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!