Trafikverket vill mäta hastighet mellan fartkameror

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jan 2024

Med både skyltar utmed vägen och varningar i navigeringstjänster är det svårt att missa någon av de 2.400 fartkamerorna utmed våra vägar. En och annan saktar kanske ned lite inför det, men om Trafikverket får som de vill kommer det snart inte spela någon roll. 

För nu lyfts återigen förslaget om att kamerorna ska kunna kommunicera med varandra för att kunna räkna ut snitthastigheten mellan dem. Skåpen som behövs för det är redan inköpta av Trafikverket.

Redan för 15 år sedan fanns planer på att börja använda tekniken, som redan finns i Norge. Det stoppades då med hänvisning till integritetsskydd. Men nu vill Trafikverket alltså införa möjligheten att mäta snitthastigheten. Något som myndigheten menar skulle rädda sju liv om året.

– De nya börjar placeras ut om ett år ungefär. Men för att mäta snittfarten på hela sträckorna krävs att tekniken utvecklas lite till, och inte minst behöver vi tillsammans med polisen titta på de juridiska förutsättningarna, säger Maria Krafft som är Trafikverkets måldirektör till Dagens Nyheter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!