Tredje gången gillt för ID Buzz – dess existens hänger på Shanghai

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

20 mar 2017

Volkswagens eldrivna minibuss ID Buzz framtida existens hänger på hur den tas emot i Kina. Om konceptbilen får samma respons på motormässan i Shanghai som den fick i Detroit och Genève talar mycket för serieproduktion.

– Konceptbilen har blivit väl mottagen i USA och Europa. Nu saknas Kina. Det handlar om en ganska stor investering, så det behövs grönt ljus globalt. Men för närvarande är det tummen upp, säger den tyska biltillverkarens designchef Klaus Bischoff till Autocar.

ID Buzz är hans tredje minibusskoncept. De två tidigare har inte blivit produktionsbilar.

– Jag har jobbat ganska hårt för att förverkliga den. Det här är det sista försöket.

Bischoff säger till tidningen att bussen, om den blir av, kan komma att bli lite mindre än konceptbilen. Frågan är om det skulle vara en fördel. Det första som Tidningen Elbilen föll för när bilen visades i Genève var ju ändå utrymmet inuti. Det faktum att ratten skjuts in i instrumentbrädan när autopiloten är aktiverad är förvisso också intressant, men så lär det ju bli även hos andra tillverkare. Men blir en eldriven minibuss verklighet? Om inte VW lyckas, trots att företaget är så förknippat med just minibussar, lär ingen annan biltillverkare våga satsa.

Så kära mässbesökare i Shanghai, ta bilen till era hjärtan. Se bortom den glansiga plastiga exteriören som för tankarna till tio år gamla Appleprodukter och le, för helvete. Om inte annat så att vi får provköra den.

 

VW:s framtidsbuss andas retro och nostalgi

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: