Trendbrott: Teslas marknadsandel under hälften

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 jul 2024

Teslas insats för att popularisera och driva på för eldrift går inte att underskatta. Och ännu kan Tesla stoltsera med titeln som världens största elbilstillverken. Men deras position som pionjär utmanas av både etablerade tillverkare och nykomlingar. Något som nu också avspeglas i försäljningen.

Under årets andra kvartal sjönk Teslas marknadsandel bland elbilar i USA för första gången under 50 procent. Enligt analysfirman Cox Automotive hade Tesla 49,7 procent av marknaden för elbilar, att jämföra med 59 procent under det andra kvartalet förra året.

Under samma tidsperiod ökade försäljningen av elbilar i USA med 11,3 procent jämfört med andra kvartalet 2023. Det totala antalet sålda elbilar uppgick till 330.463 exemplar. Tesla var fortfarande det största enskilda märket på marknaden, följt av Ford på andra plats.

Genom att på egen hand till stor del ha skapat marknaden för elbilar dominerade Tesla länge försäljningen av elbilar i USA. 2020 hade Tesla en marknadsandel där på 76 procent, under förra året hade den sjunkit till 56 procent. Här i Sverige hade Tesla en total marknadsandel på 7 procent under 2023 och stod under förra året för 18,2 procent av elbilarna som registrerades här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: