Trendbrottet: mer el från sol än från kol i EU förra året
Carl Undéhn
24 jan 2025
Utbyggnaden av solceller ökar i hela EU och det märks nu också i statistiken över varifrån elen kommer. För under förra året ökade mängden el i EU som framställts genom solens kraft med 22 procent, jämfört med året innan. Det visar en rapport från tankesmedjan Ember.
Totalt stod solcellespaneler för 11 procent av all el som producerades i EU förra året. Och med har solel för första gången gått om den mängden el som framställs med kol, som stod för 10 procent. Vindkraft lyckades redan 2023 gå om både kol och gas. Även förra året stod vindkraft med en andel på 17 procent av den producerade elen i EU:s nät för mer än gas, som stod för 17 procent.
Utbyggnaden av solceller har ökat kraftigt även i Sverige de senaste åren. Statistik för 2024 presenteras först i april, men i början av förra året fanns det över 250.000 nätanslutna solcellsanläggningar. 2023 stod solceller för 1,9 procent av landets elproduktion och vindkraft för 21 procent.
Andelen el från förnybara källor som sol och vind fortsätter närmar sig nu hälften av all producerad el i EU. Enligt rapporten stod det för 47,5 procent under 2024.
– Fossila bränslen håller på att förlora sitt grepp om EU:s energiförsörjning. När den EU lanserade sin Green Deal 2019 var det få som trodde att energiomställningen i EU skulle kunna vara skulle kunna vara där den är idag; vind och sol knuffar ut kolet på marginalen och tvingar gasen till strukturell tillbakagång, säger Chris Rosslowe från Ember i ett uttalande till rapporten.
Målen med Green Deal är dels att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030, jämfört med nivåerna 1990, dels det långsiktiga målet att EU ska vara klimatneutralt år 2050.
Sverige har även nationella klimatmål, något som klimatminister Romina Pourmokhtari nu har meddelat att Sverige ska se över. En miljömålsberedning ska utvärdera hur de svenska målen, till exempel att utsläppen från transporter ska minskas med 70 procent till 2030 jämfört med nivåerna 2010, eventuellt ska anpassas till EU:s klimatmål.