Ny terrängbil med solceller – så långt kommer du med solens hjälp

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 sep 2023

Det tekniska universitet i Eindhoven tycks vara smått besatt av det här med solceller och elbilar. Studenter vid Solar Team Eindhoven låg bakom solcellsbilen Lightyear 0, som började tillverkas hos finska Valmet men lades ned efter två månaders produktion.

Vad som händer med Lightyear är oklart, men nu visar studenter från Solar Team en ny bil som tar konceptet med solceller ett steg längre. För om solcellerna i karossen hos Lightyear 0 fungerade som räckviddsförlängare ska den nya bilen Stella Terra kunna vara helt driven av solel.

Vid optimala förhållanden lovas en räckvidd på 63 mil från bilens solceller. Hur stort batteri bilen har nämns inte, men vi får utgå ifrån att det även går att ladda med en kabel. Solar Team är alltså hemlighetsfulla kring detaljerna. I dagsläget får vi endast veta att Stella Terra väger in på 1.200 kilo och har en toppfart på 145 km/h.

Konceptet är utvecklat som en terrängbil som ska kunna användas i regioner utan möjlighet att ladda. Efter tester hemma i Nederländerna ska teamet därför åka till Marocko i oktober, där det finns både gott om sol och mer varierande landskap.

– Stella Terra måste klara de tuffa förhållandena vid terrängkörning och samtidigt vara tillräckligt effektiv och lätt för att drivas av solen. Därför var vi tvungna att konstruera nästan allt till Stella Terra själva, från fjädringen till växelriktarna för solpanelerna, säger Wisse Bos som leder arbetet hos Solar Team.

Han menar också att kunskapen kring utvecklingen av egna delar har gjort att Solar Team ligger fem till tio år före konkurrenterna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: