Undersökning visar: unga bilköpare vill köra på el

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 sep 2022

Med allt tydligare satsning på elbilar från de flesta biltillverkare ser framtiden allt mer eldriven ut. Och rent demografiskt råder det inget tvivel om den saken.

CTEK, den svenska tillverkaren av batteriladdare för både el- och fossilbilar, har låtit undersökningsföretaget Yougov fråga ut 13 699 personer i olika åldersgrupper i flera europeiska länder kring deras syn på elbilar.

Resultatet visar tydligt att de som vurmar för förbränningsmotorn är på väg att ersättas av en ny generation elbilister.

I åldersgruppen 18-24 år i Sverige svarade 30 procent att de ägde eller hade ägt en elbil – vilket i det här fallet inkluderar både rena elbilar och laddhybrider. Det var också gruppen som var generellt var mest positiv till att ha en elbil i framtiden.

Bland svenskarna över 55 år var det endast 8 procent som ägde eller hade ägt en elbil.

– Det är tydligt att elbilen slagit igenom som fordon bland de unga. Om bara ett decennium kommer det finnas många förare som aldrig kört något annat än ett laddningsbart fordon. Det är den unga generationen som leder Sveriges omställning mot eldrift i fordonsflottan, säger Cecilia Routledge som har titeln Global Director Energy & Facilities hos CTEK.

Totalt sett svarade 14 procent av svenskarna att de äger eller hade ägt en elbil. Det är fler än genomsnittet i undersökningen som låg på 10 procent.

Att någon form av laddbart ger mersmak märks också. Bland unga i Sverige som idag ägde en laddbar bil sa 57 procent att nästa bil blir helt eldriven, jämfört mot 48 procent som kunde tänka sig en laddhybrid.

Men beslutet hänger nog också en del på hur klimatbonusen kommer se ut i framtiden. Med 28 procent var det just subventioner av elbilar som angavs som det främsta skälet att välja laddbart. 23 procent av de tillfrågade angav miljöargument och kostnader för drivmedel.

Fler kvinnor, 31 procent, svarade att de såg miljöskäl som en viktig anledning att välja laddbart jämfört med 25 procent av männen i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: