Nya siffror: Var fjärde ny bil laddbar

Lotta Hedin

Lotta Hedin

2 mar 2020

Var fjärde ny bil som registrerades i februari var en elbil eller en laddhybrid. Det är en dubbelt så hög andel som i februari förra året, enligt statistik från Bil Sweden.

I februari var 25,1 procent av de nyregistrerade fordonen laddbara. 6,5 procent var rena elbilar och 18,6 procent var laddhybrider. Samma månad förra året stod de rena elbilarna för 3,9 procent och laddhybriderna för 8,2 procent av nyregistreringarna.

Hittills i år är andelen laddbara bilar 27,7 procent, vilket kan jämföras med 12,4 procent januari-februari förra året. Prognosen för året är att andelen laddbara bilar kommer ligga på 30 procent.

Även bland de lätta lastbilarna ökar andelen eldrivna fordon. I februari i år var andelen eldrivna lätta lastbilar 5,7 procent jämfört med 3,7 procent i februari förra året.

Det totala antalet nyregistreringar av både personbilar och lätta lastbilar minskade den gång månaden. Förklaringen är det stora antalet registreringar i december, inför höjningen av fordonsskatten för så kallade malusbilar vid årsskiftet. Nyregistreringarna av personbilar minskade med 6,3 procent och lätta lastbilar minskade med 38 procent. Det är en mindre nedgång än i januari.

– Nedgången i registreringarna på den svenska marknaden var väntad och kan inte kopplas till Coronaviruset, säger Mattias Bergman, VD på Bil Sweden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: