Var tredje nyregistrering en elbil i september

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 okt 2021

När Bil Sweden sammanställer siffrorna för nyregistreringen av bilar i september känns mönstret igen från föregående månader. Det totala antalet minskar, men elbilar fortsätter att öka.

Totalt registrerades 22 634 bilar och jämfört med september året innan är det en minskning med hela 21 procent. Elbilar ökade däremot med hela 103 procent jämfört med samma Laddhybriderna minskade med 23 procent jämfört med i fjol, men tillsammans med antalet elbilar utgjorde laddbara bilar över hälften av nyregistreringarna i september, 54 procent.

Totalt sett har antalet nyregistreringar av bilar också gått upp med 15 procent jämfört med förra året då den sjönk rejält på grund av coronapandemin. Den rådanden bristen på halvledare pekas ändå ut som ett orosmoment för biltillverkarnas produktion. Också förslagen på ändrade reglerna för bonus malus-systemet från nästa år kritiseras av Bil Swedens vd Jessica Alenius.

– De skärpningar i Bonus-malussystemet som regeringen aviserade i höstbudgeten för 2022, har alldeles för kort framförhållning och kommer för tidigt. Den korta framförhållningen på cirka tre månader påverkar kunder som redan ingått avtal och som nu får ändrade förutsättningar, till exempel ingen bonus, vilket är oacceptabelt, säger hon i ett pressmeddelande.

I september återtog också Volkswagen ID.4 förstaplatsen som den mest registrerade elbilen med 4 851 exemplar, tätt följd av Kia e-Niro med 4 417 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: