Varta vill tillverka elbilsbatterier

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

20 nov 2018

Varta vill ge sig in i branschen för elbilsbatterier. Det tyska företaget, mest känt för sina start- och hörapparatsbatterier, meddelade på måndagen att man inleder ett forskningsprojekt med storskalig tillverkning av litiumjonbatterier som mål.

Tekniken ska utvecklas i samarbete med forskningsinstitutet Fraunhofer och förhoppningen är att få ta del av den tyska regeringens satsning på elbilsbatterier. En miljard euro har öronmärkts i ett försök att möta konkurrensen från utländska, särskilt asiatiska, batteritillverkare och för att säkra tyska arbetstillfällen.

Även den tyska kemikoncernen Basf och ett tyskt dotterbolag till Ford är intresserade av de statliga pengarna, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyråns analys har Varta dock en fördel i att de redan massproducerar batterier, om än för andra tillämpningar. En talesman för Fraunhofer säger att samarbetet  syftar till att effektivisera produktionen samtidigt som andelen kasserade batterier minskas.

Som Elbilen rapporterade på måndagen har den kinesiska batteritillverkaren CATL också planer på en fabrik i Tyskland. Den var ursprungligen tänkt att tas i drift först 2022, men nu är målet att den ska vara i gång två år tidigare.

CATL har redan tecknat ett gigantiskt avtal med BMW, men med tanke på att alla stora tyska biltillverkare tävlar om att investera i elbilsutveckling lär det finnas utrymme för fler än en batteritillverkare i landet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: