Vätgas möjliggör långflygningar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

4 okt 2018

Ett eldrivet flygplan med upp till 5 000 kilometers räckvidd kan testas redan inom några år. Hemligheten ligger i att man i stället för batteripaket använder vätgas som omvandlas till elektricitet.

Element One, som flygplanet heter, har utvecklats av det singaporeanska företaget HES Energy Systems i samarbete med en rad franska företag. De första testflygningarna ska ske senast 2025.

Planen är att därefter starta regionala flighter mellan franska flygplatser utan reguljär trafik. Landet har 450 flygplatser, varav bara 10 procent trafikeras regelbundet.

Flygplanet har plats för fyra och bränslet lagras i ett modulärt system, antingen i flytande form eller som gas. Beroende på i vilken fas vätgasen lagras och tankarnas storlek är räckvidden mellan 500 och 5 000 kilometer.

Bränslepåfyllningen tar bara tio minuter, eftersom man i stället för att tanka byter ut tankarna med ett automatiskt system. Gasen ska dessutom vara framställd med sol- och vindkraft, vilket innebär att flighterna inte har någon klimatpåverkan.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: