Vill utmana Tesla – då kommer Xpeng G6 till Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 apr 2024

När Xpeng lanserade coupesuven G6 i Kina var det som en direkt utmanare till Teslas storsäljare Model Y. Nu har modellen bekräftats även för den svenska marknaden. Och även här ser det ut som att Xpeng vill utmana just Tesla Model Y genom att beskriva lanseringen som att ”G6 har marknadsledarna i sikte”.

Vad priset blir avslöjas först när orderböckerna öppnas i maj med planerad leveransstart till årets tredje kvartal. Xpeng G6 kommer då erbjuda snabb laddning på upp till 280 kW tack vare plattformens 800-voltssystem. Att ladda batteriet från 10 till 80 procent ska gå på under 20 minuter. Det erbjuds två batteristorlekar, antingen med LFP-kemi och en kapacitet 66 kWh för 43,5 mils räckvidd eller NMC-kemi och 87,5 kWh för en räckvidd på upp till 57 mil.

Xpeng G6 går att få med bakhjulsdrift och 258 eller 286 hästkrafter eller i ett fyrhjulsdrivet utförande med 476 hästkrafter. I det sistnämnda fallet är 0-100 km/h avklarat på 4,1 sekunder.

I bagaget går det att klämma in 571 liter och i standardutrustningen ingår förutom värmepump bland annat 20-tumsfälgar, panoramaglastak, värme och ventilation i sätena fram, trådlös laddning av två mobiler samt ett ljudsystem med 18 högtalare. Tillvalslistan är kort och kommer endast innefatta dragkrok och exteriörfärger.

Xpengs större modell G9 var också en kandidat när vi skulle utse Årets elbil 2023. Under vår kylslagna långkörning med finalisterna till Funäsdalen i november imponerande den med att komma upp i en laddeffekt på 320 kW – och det vid en temperatur på fyra minusgrader. Hur den står sig över tid kan ni läsa om i vårt långtest av G9 här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: