Volkswagen: Bränslecellsbilar kommer att floppa utanför Japan

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

14 sep 2014

Volkswagen och Toyota slåss om platsen som världens största bilföretag. De har också valt något olika vägar in i framtiden. Toyota har lagt ner planerna på rena elbilar, även om Elon Musk är övertygad om att de kommer att samarbeta med Tesla inom en snar framtid.

Toyota satsar mycket på vätgas och bränslecellsbilar, som går dryga 50 mil på en tank och bara ger vatten som ”utsläpp”. Volkswagen satsar däremot brett på flera olika bränsletyper, men framför allt eldrift i någon form – hybrider eller rena elbilar.

Nu säger Volkswagens chef i Japan Shigeru Shoji, att han inte tror på vätgas, och menar att bränslecellsbilar kommer att få det kärvt utanför Japan. De japanska subventionerna, som ligger på dryga 200 000 kronor per bil, kommer inte att kunna matchas i andra länder. Det kan även att bli kärvt i Japan för Toyota, enligt Shoji, eftersom det är svårt att handskas med vätgas och att bygga ut tankställen är en dyr historia.

– Det kan bli en framgång i Japan, men inte globalt. Vätgasbilar kan bli ytterligare ett exempel på Galapagos-syndromet som har plågat japanska företag som gjort produkter som endast är populära i hemlandet, sade Shigeru Shoji, i en intervju förra veckan, rapporterar Bloomberg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: