Volkswagen lovar stora förbättringar med mjukvara 3.0

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 mar 2022

Lanseringen av Volkswagen ID.3 och startskottet för tillverkarens elbilssatsning gick nog inte så smidigt som de hoppats på när bilens mjukvaruproblem fick stor uppmärksamhet. Kanske delvis därför har just mjukvara blivit en central del i Volkswagens strategi och nu börjar det närma sig lanseringen av version 3.0.

Det är den största uppdateringen av systemet och kommer med en rad förbättringar och nya funktioner.

Head up-displayen kan visa mer information än tidigare och röststyrningen ska enligt Volkswagen nu vara betydligt bättre. Navigationen har arbetats om för att ta hänsyn till trafiksituation och erbjuda smarta laddstopp som föredrar stolpar där du laddar kort men snabbt. Möjligheten att kunna boka en laddstolpe är också något som Volkswagen tittar på.

Har du en ID-modell med det större batteripaketet på 77 kWh går det också att ladda med 135 kW, i stället för som tidigare 125 kW. volkswagen har också sagt att de ska införa funktionen Plug & Charge där bilen kan kommunicera med laddstolpen. Med det ska det inte längre behövas några laddbrickor, men det kommer först med nästa uppdatering av mjukvaran.

ID.5, kommande ID. Buzz samt nytillverkade exemplar av ID.4 och ID.3 kommer med fler sensorer från fabrik som gör att de nu kan ta del av de nya assistenssystemen Park Assist Plus och Travel Assist med molndata.

Med den nya parkeringstjänsten kan bilen själv hitta en passande parkeringslucka och ställa sig där. En minnesfunktion gör det också möjligt att spela in en parkeringsmanöver. När bilen närmar sig platsen känner den igen situationen och kan automtiskt ställa sig i till exempel ett garage.

Sensorerna på de nyare bilarna gör att Travel Assist kan ta hand om filbyten vid hastigheter över 90 km/h. Som tillval finns en funktion som samlar in data från andra Volkswagen-bilar genom en molntjänst. Assistentsystemet kan då hålla bilen på vägen även där det saknas vägmarkeringar.

På liknande sätt fungerar också Car2X där bilen kommunicerar direkt med andra bilar från Volkswagen i närheten för att ta emot varningar om till exempel en olycka längre fram.

ID.5 kommer ha version 3.0 installerat från fabrik och redan befintliga bilar ska kunna ladda ned versionen över the air, OTA. Exakt när den nya mjukvaran skickas ut och hur installationen kommer gå till ska Volkswagen meddela längre fram.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: