Volkswagen öppnar förbokningar av ”first edition” av ID 3

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

8 maj 2019

BERLIN. På ett event i Berlin, Tyskland avtäcker Volkswagen idag sin folkelbil, ID3. Delvis. Den var fortfarande lätt maskerad. Den första riktiga avtäckningen sker på bilsalongen i Frankfurt i september.

Volkswagen öppnade också sitt bokningssystem för ID3, och då främst för en första version av bilen, ID.3 1st. Det vill säga ID 3 First, som i first edition.

10 000 kronor kostar en köplats, och vill man vara först bör man vara snabb. Volkswagen tillverkar endast 30 000 exemplar av ID.3 1st.

ID 3, är Volkswagens framtida Bubbla och Golf. Det vill säga, vad de kallar en folkbil, som är elektrisk. Den ska vara stor som en Golf, men rymlig som en Passat. Tre räckviddsversioner blir aktuella, 330, 420 och 550 km. Batterierna 45 kWh, 58 kWh eller 77 kWh. Utgångspriset för lilla batteriversionen blir strax under 30 000 euro. Mellanvarianten kring 40 000 euro. Att den första bilen i ID-serien heter 3 beror på klassen den befinner sig i, mellanklassen, där Volkswagen traditionellt varit starka. 3 är också en hänvisning till att ID är tredje generationen, tredje kapitlet i företagets historia där Bubblan och Golfen var ett och två.

ID 3 1st är bestyckat med vad Volkswagen tror blir populäraste alternativet, det mellanstora batteriet och ska kosta strax under 40 000 euro. Köper man en ID 3 1st ingår också 1 år av gratis laddning på publika laddstationer som är uppkopplade till Volkswagen-appen We Charge och Ionity. Dock max 2000 kWh.

Fick man ingen plats för de första 30 000 exemplaren av ID 3 1st, men betalade bokningsvagiften på 10 000 kronor, så står man bra till när produktionen av standardmodellerna drar igång. Orderböckerna öppnas i Frankfurt i höst. Ångrar man sin bokning återbetalar Volkswagen avgiften.

Första leveranserna av ID 3 1st beräknas till sommaren 2020. Volkswagen lovar också att kunderna ska prioriteras och inte flottan som traditionellt brukar gå till handlarna först.

Vad priset på ID 3 blir i Sverige blir är ännu inte klart.

– Det beror på flera saker, valutan och utrustningsnivån i Sverige som brukar vara anpassade till svenska förhållanden. Vi hade exempelvis värmepump i e-Golfen, som ger bättre räckvidd på vintern. Svenska priser blir klara till hösten, säger Marcus Thomasfolk, presschef på Volkswagen.

Volkswagen planerar att bygga 100 000 exemplar av ID 3 de närmaste åren. Till Elbilen i Sverige, som är på plats i Berlin sa Jürgen Stackman, marknadschef på Volkswagen att de kommer att klara massproduktion och inte drabbas av batteribrist. De kommer också att kunna leverera 30 000 euro-bilen 2020.

– Vi har säkrat upp batterileveranser med våra underleverantörer LG, Panasonic, SK Innovation och CATL, sa han.

Han var också tydlig med att Volkswagen ser en affär i att massproducera elbilar och att elbilar inte endast tjänar till att få ner utsläppen på Volkswagens modellprogram.

– Vill man vara framgångsrik i den här branschen måste man tjäna pengar. Det vore idiotiskt om vi satsade så mycket som vi gör nu utan att sikta mot det.

Hur stor tilldelning som Sverige får av ID 3 1st är inte klart.

ID kommer att få dragkrok, dock i ett senare skede.

Volkswagen garanterar att ID 3 har noll CO2-avtryck från produktionen. Läs mer om det i Elbilen nr 2.

Volkswagen Sverige har satt upp en egen hemsida för sina kommande elbilar, där kan du även gå in och lägga en bokning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!