Volkswagen planerar fabrik för solid state-batterier med QuantumScape

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 maj 2021

Svenska Northvolt har ett nära samarbete inom batteritillverkning med Volkswagen. I fabriken Northvolt Ett i Skellefteå ska battericeller till ett värde av 12 miljarder Euro, över 120 miljarder kronor, tillverkas under tio år.

Men de tidigare planerna på att bygga en gemensam fabrik i tyska Salzgitter, Northvolt Zwei, har lagts på is. Volkswagen ska istället bygga och driva fabriken på egen hand, som en del i koncernens mål om att etablera sex ”gigafabriker” i Europa till år 2030.

Tanken är att där tillverka de så kallade ”enhetsbatterierna” som ska komma i Volkswagens billigare elbilar.

Men nu ser det ut som att där även kan starta produktion av mer än så. Enligt uppgifter till tyska medier undersöker Volkswagen möjligheten att starta produktion av solid state-batterier i Salzgitter. Batterier med solid state-teknik har en fast istället för flytande elektrolyt vilket ger både snabbare laddning och längre räckvidd.

Tillverkningen skulle då ske i samarbete med amerikanska QuantumScape, som anses vara ett av de företag som kommit längst med tekniken. Volkswagen har totalt investerat över 300 miljarder dollar i QuantumScape och meddelade nyligen lyckade tester av deras teknik.

I ett första skede handlar det om en pilotfabrik, men målet är att öka produktionen till 20 GWh per år. Senare i år vill QuantumScape dra igång en ”pre-pilot”-fabrik i Kalifornien för tester av produktionen.

Volkswagen säger att de ska ta beslut om etablerandet av en ny fabrik för solid state-batterier senare i år.

Klart är i alla fall att Volkswagen har stora förhoppningar kring batteritekniken från QuantumScape. Nästa steg av Volkswagenkoncernens satsning på elbilar innefattar en ny plattform som ska lanseras 2026 och ersätta MEB som dagens elbilar i ID-familjen byggs på. Den kallas både Scalable Systems Plattform och mer övergripande för Trinity och ska enligt Volkswagen innefatta ”allt de planerat för framtiden”.

Bland annat lovas extremt korta laddningstider, vilket endast är möjligt med solid state-teknik.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!