Volkswagen testar teknik för automatisk parkering och laddning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jan 2024

Ett steg på vägen mot självkörande bilar sker i parkeringshuset. Mercedes har lanserat en automatisk parkeringsfunktion för elbilen EQS som än så länge endast erbjuda vid Stuttgarts flygplats. BMW arbetar på olika lösningar, inklusive fjärrstyrnining av bilar som då är tänkt att även användas vid deras fabriker för att parkera nymonterade bilar i väntan på vidare transport.

Volkswagens mjukvarubolag Cariad visar nu sin version av automatisk parkering som är tänkt att användas för att bilen ska kunna åka och ladda på egen hand. Det har utvecklats i samarbete med Bosch, som även står för tekniken i Mercedes lösning. Systemet kallas ”Automated Valet Charging” och testas nu i ett parkeringshus hos Bosch.

En robotarm med sensorer hittar och ska även kunna öppna elbilens laddlucka.

Efter att föraren klivit ut letar bilen på egen hand upp en ledig plats där en robot startar laddningen av bilen med hjälp av en arm och sensorer som hittar bilens laddlucka. Hos modeller där laddluckan inte kan öppnas automatiskt av bilen själv ska roboten även kunna lösa den saken. När batteriet laddats klart kan bilen själv köra till en annan plats, för att göra plats för nästa elbil.

När systemet är redo att rullas ut i stor skala är oklart. Tanken är att kombinationen av automatisk parkering och laddning ska minska tröskeln för kunder att gå över till elbil genom att göra båda saker enklare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: