Volkswagen Studie I.D. VIZZION

Volkswagenkoncernen dominerar europeisk elbilsmarknad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 maj 2021

Volkswagenkoncernen satsning på elbilar med MEB-plattformen ger resultat. När satsningen drogs igång kunde det höras att omställningen kom för sent. Men idag är det nog få som tvivlar på att koncernen menar allvar.

Enligt siffror från Schmidt Automotive Research som rapporteras av ekonomitidningen Forbes ökar försäljningen av elbilar i Europa i rask takt – och den domineras av märken inom Volkswagenkoncernen.

Från maj 2020 till april 2021 såldes det 856 000 rena elbilar i Europa, varav 206 400 var från Volkswagen, Audi, Porsche eller Skoda. Det betyder att var fjärde såld elbil i Europa under 2021.

En stor förklaring hittas i det förhållandevis stora utbudet av modeller.

Jämfört med den tidigare ledaren Tesla, som säljer Model S, Model X och Model 3, kan märkena inom Volkswagen erbjuda betydligt fler modeller. Med Cupra Born, Audi Q4 e-tron och ID.5 runt hörnet spås Volkswagenkoncernens dominans både hålla i sig och öka den närmsta tiden.

I antal är försäljningen för Tesla ändå fortsatt hög med 102 500 sålda bilar under perioden från maj 2020 till april 2021. Men det räcker ändå bara till en femteplacering, enligt siffrorna från Schmidt Automotive Research.

Renault, som länge var ledande inom europeiska elbilar, hamnar tillsammans med partnern Nissan på andra plats med 137 500 sålda elbilar. Även andra tillverkare som Huyndai, Kia och märken inom koncernen Stellantis har eller håller på att bredda utbudet av elbilar. Det märks tydligt i försäljningen under årets första månader. Stellantis har idag 17,1 procent av den europeiska elbilsmarknaden, Renault/Nissan 12,5 procent, Tesla 11,9 procent och Hyundai/Kia strax därefter med 11,7 procent.

Siffrorna kan däremot förändras snabbt i takt med att fler modeller kommer ut på marknaden. Både Hyundai Ioniq 5 och syskonmodellen Kia EV6 väntas till exempel sälja bra här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: