Volta Trucks får in miljardbelopp inför tillverkningsstarten

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 feb 2022

Svensk-brittiska Volta Trucks utmanar de etablerade lastbilstillverkare med den eldrivna lastbilen Volta Zero. Att det finns intresse för uppstickaren blev tydligt förra hösten då logistikföretaget DB Schenker lade en beställning på 1 470 exemplar av deras eldrivna lastbil.

Även investerare visar intresse för det unga företaget som grundades 2017. I en tredje investeringsrunds har Volta Trucks precis dragit in 230 miljoner Euro, omkring 2,5 miljarder kronor. Det är den största summan som företaget hittills fått in.

Det färska kapitalet ska nu täcka upp kostnaderna utveckling av fler versioner av Volta Zero och täcka upp för investeringar som behövs inför serietillverkningen. Den ska börja senare i år hos Magna Steyr i Österrike. De första prototyperna ska tillverkas i sommar och kommer testas av bland annat DB Schenker. Planen är att nästa år ha en årsproduktion på 5 000 lastbilar.

Först ut blir en version på 16 ton med en lastkapacitet på 8,6 ton. Lastbilen kan utrustas med ett batteripaket på mellan 160 och 200 kWh som ska ge upp till 20 mils räckvidd. Toppfarten är begränsad till 80 km/h och lastbilen är därmed främst tänkt för stadsmiljö. Föraren sitter därför lågt och mitt i hytten för bättre sikt på smala gator.

Ytterligare två mindre versioner på 7,5 och 12 ton samt en större på 18 ton är planerade att lanseras längre fram.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!