Volvo lämnar biltillverkarnas intresseorganisation – vill satsa på eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 jul 2022

För 31 år sedan var Volvo med att grunda de europeiska biltillverkarnas intresseorganisation ACEA. Men nu väljer tillverkaren att lämna samarbetet vid årsskiftet. Orsaken uppges vara ACEA:s kritiska inställning till planerna på att endast tillåta försäljning av utsläppsfria person- och transportbilar i EU från 2035.  

Enligt organisationen är det ett för tidigt mål och varnar för att det då inte kommer finnas tillräckligt med laddinfrastruktur då.

Volvo vill däremot tillverka endast eldrivna bilar från år 2030.

”Efter mycket övervägande har vi dragit slutsatsen att Volvo Cars hållbarhetsstrategi och ambitioner inte är helt i linje med ACEA:s positionering och arbetssätt i detta skede. Vi anser därför att det är bättre att gå en annan väg för tillfället”, kommenterade Volvo Cars beslutet.

Redan tidigare i somras meddelade jättekoncernen Stellantis, med märken som Opel, Peugeot, Citroën och Fiat i portföljen, att de väljer att lämna ACEA.

Även Stellantis vill endast sälja eldrivna modeller från år 2030, i alla fall i Europa. För att verka för det vill Stellantis lansera det årliga initiativet ”Freedom of Mobility Forum” som ska samla olika aktörer och hitta hållbara lösningar för Europas transporter.

Om det är något även Volvo har planer på att engagera sig i är ännu oklart. Att Volvo inte vill eller kan stå helt utanför branschövergripande samarbeten är i alla fall tydligt.

”Vi har en av de mest ambitiösa planerna i branschen, men vi kan inte förverkliga nollutsläppstransporter på egen hand”, säger Volvo i uttalandet.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: