Volvos elbil blir uppdaterbar och får media-appar

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

9 okt 2019

Volvo fortsätter att pytsa ut information inför uppvisningen av sin rena elbil, XC40 nästa vecka.

Inte oväntat kommer Volvos elbil att bli uppdaterbar och få ett infotainmentsystemet, som drivs av Android. Samma system som Polestar 2 kommer att få.

”Volvo Car Group är det första företaget som inleder ett samarbete med Google kring integrering av ett Android-drivet infotainmentsystem, med Google Assistant, Google Maps och Google Play Store inbyggt. De båda företagen har varit utvecklingspartners de senaste åren”, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Det nya systemet drivs av operativsystemet Android Automotive, Googles Android-plattform med öppen källkod. Systemet erbjuder uppdateringar i realtid av tjänster som Google Maps, Google Assistant och fordonsappar som skapats av ”den globala utvecklarcommunityn”.

Elektriska XC40 är också den första Volvon som kommer att få uppdateringar av mjukvara och operativsystem ”over -the air”. Helt elektriska XC40 kommer alltså att fortsätta utvecklas och förbättras över tid, snarare än att redan ha nått sin topp när den lämnar fabriken.

Alltså, ungefär på det sätt som Teslas bilar har uppdaterats sedan Model S lanserades 2012. Med en skillnad, Volvo kommer tillsammans med Google att tillåta andra att utveckla appar till operativsystemet.

Enligt Volvo är en av de största fördelarna med Android Automotive OS att operativsystemet är bekant för miljontals utvecklare, och att det är skräddarsytt för att användas i bilen. Teknik och tjänster skapade av Google och Volvo Cars utvecklare är inbäddade i bilen. Ytterligare musik- och medieappar som har optimerats och anpassats för bilar kommer att finnas tillgängliga via Google Play Store.

– Vi ger dig äntligen samma upplevelse i din bil som du är van vid på din telefon, men anpassat för säker interaktion under körning, säger Henrik Green, Chief Technology Officer på Volvo Cars.
– Och genom att införa over-the-air-uppdateringar för allt från underhåll till helt nya funktioner kan bilen hållas lika fräsch som dina andra digitala produkter, alltid med de senaste och bästa funktionerna.

Genom Google Assistant är flera av bilens funktioner röststryrda, som att kontrollera temperaturen, ställa in en destination, lyssna på musik och poddsändningar på appar som Spotify, samt hålla kontakten genom att till exempel skicka meddelanden.

Integrationen ska bidra till att minska de störande momenten under körning. Google Assistant gör det också möjligt att interagera med smarta hem-enheter direkt från bilen.

Google Maps kan visa uppdaterad kart- och trafikinformation i realtid för att på så sätt hålla föraren uppdaterade om trafiksituationer längre fram på vägen och proaktivt föreslå alternativa resvägar – eller hitta den närmaste laddstationen under resan.

Samma detaljerade och färska kartdata kommer att användas för att förbättra funktionerna i XC40:s avancerade förarassistanssystem (ADAS) genom att tillhandahålla viktig information såsom hastighetsbegränsningar och kurvor på vägen till bilen.

Volvo Cars fortsätter parallellt att utveckla mjukvara och uppkopplade tjänster, och för detta använder man sig av ett växande antal av egna mjukvaruingenjörer och företagets plattform för digitala tjänster, Volvo On Call.

Det nya infotainmentsystemet kommer exempelvis att vara helt integrerat med Volvo On Call och erbjuder nya funktioner som övervakning av batteristatus och laddningsnivåer.

Volvo on Call-klassiker som förvärmning av bilen kalla vinterdagar, hjälp att hitta bilen på en enorm parkering, fjärrlåsning och -upplåsning och bildelning via en digital nyckel ingår också.

Helt elektriska XC40 visas upp nästa vecka den 16 oktober.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!