Volvos lastbil klar för serietillverkning

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

13 apr 2018

Volvo Lastvagnar har presenterat sin första helt eldrivna lastbil. Serietillverkningen börjar nästa år, men kunder i Göteborg har redan fått exemplar för testning. Fordonet är utvecklat för transporter i städer och har en räckvidd på upp till 250 kilometer och snabbladdning med upp till 150 kilowatt.

– Vi är oerhört stolta över att presentera den första i raden av helelektriska Volvo-lastbilar, redo för reguljär trafik. Nu gör vi det möjligt för städer som eftersträvar en hållbar stadsutveckling att dra nytta av de fördelar som elektrifierade lastbilstransporter ger, säger vd:n Claes Nilsson.

Lastbilarna kan laddas med 150 kW.

Lastbilarna kan laddas med 150 kW.

Volvo FL Electric kommer att levereras i tre uföranden med batteripaket på 100, 200 och 300 kilowattimmar. Företaget har även arbetat för att råvarorna som används vid tillverkningen har minimal påverkan på miljön och de människor som har brutit malmen. Detta enligt Jonas Odermalm, ansvarig för produktstrategi medeltunga fordon vid Volvo Lastvagnar.

– För att säkerställa att råvarorna till batterierna utvinns på ett ansvarsfullt sätt verkar Volvokoncernen bland annat genom nätverket Drive Sustainability som har en särskild funktion för just detta.

Det finns även en plan för vad som ska ske med uttjänta batterier.

– Volvokoncernen är också engagerad i olika projekt där batterier från eldrivna tunga fordon får ett andra liv och återanvänds för energilagring. Alla frågor kring hanteringen av batterierna är inte lösta, men vi arbetar aktivt både inom koncernen och tillsammans med andra aktörer för att driva på utvecklingen och skapa de lösningar som behövs, säger Jonas Odermalm.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!