VW anklagas för att medvetet bromsa elbilsförsäljning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 sep 2024

Under årets första sex månader levererade Volkswagenkoncernen – med märken som VW, Audi, Porsche, Skoda och Cupra – totalt 317.200 elbilar. En siffra som innebar en liten minskning på 1,4 procent jämfört med förra året. Och att det inte blev fler än så kan delvis ligga i koncernens egna intressen, uppger den tyska affärstidningen Wirtschaftswoche.

Förklaringen hittas EU:s utsläppsregler och vinstmarginalen per såld bil, som är högre för bilar med förbränningsmotorer. Då Volkswagenkoncernen uppnår utsläppsmålen med de elbilar som sålts menar tidningen att försäljningen av fossilbilar prioriteras. Utsläppsvärdet beräknas på tillverkarens hela flotta av bilar och uppgår i dag till 95 gram koldioxid per kilometer. Överskrids det åker tillverkaren på dryga böter.

Framförallt i Tyskland har försäljningen av elbilar rasat det senaste halvåret efter att landets klimatbonus ströks med kort varsel. Som Europas största bilmarknad drar siffrorna från Tyskland drar ned statistiken över elbilsförsäljningen i hela Europa. Enligt tidningen Wirtschaftswoche handlar det till stor del om ett “hemmagjort” problem. “Nedgången är inte bara ett öde, den följer också ett manus – som tillverkarna har skrivit”, formulerar tidningen saken.

Nästa år skärps utsläppsgränsen som då blir 93,6 gram per kilometer. Något som enligt analytiker kommer leda till en ökad försäljning av elbilar och ökad prioritet av det från tillverkarna. Även Volkswagen meddelade häromveckan att de höjer produktionsmålen för elbilar vid sin fabrik i tyska Emden från nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: