VW miljardsatsar för att snabba upp omställning till elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 feb 2023

Med över åtta miljoner sålda bilar förra året Volkswagenkoncernen med alla sina märken Europas största biltillverkare. 

Koncernens återkommande planeringsrundor om vad som ska tillverkas var får därför stor påverkan. 

Det är bland annat vad som diskuteras inom ledningen nu. Och till nyhetsbyrån Reuters har Volkswagen meddelat att koncernen de kommande fem åren miljardsatsar för att bli världens ledande tillverkare av elbilar. 

Satsningen innebär att takten i omställningen till att bygga eldrivna modeller kommer snabbas upp. Utöver det ska strategin för den hittills inte helt lyckade satsningen på att även bli ledande inom mjukvara omarbetas. 

Kommande elsuven Porsche Macan

Bland annat har utveckling av ny mjukvara gjort att Porsche och Audi fått skjuta upp lanseringen av elsuvarna Macan och Q6 e-tron till nästa år. 

Detaljer kring de nya satsningarna väntas presenteras i mitten av mars under Volkswagens årliga presskonferens. 

En annan fråga som diskuteras är om Volkswagen ska gå vidare med planerna på en ny och mer effektiv elbilsfabrik i hemstaden Wolfsburg. 

En sneak preview av hur Trinity förmodligen inte kommer se ut

Den presenterades av tidigare koncernchefen Herbert Diess och har kallats Trinity-fabriken, efter projektet Trinity som 2026 skulle mynna ut i en strömlinjeformad eldriven sedan med 70 mils räckvidd, självkörning i nivå 4 och en helt ny nivå av digitala och uppkopplade funktioner. 

Men den nya koncernledningen kring chefen Oliver Blume har inte visat samma entusiasm kring Trinity – vare sig bilen i dess ursprungliga form eller fabriken. 

Projektet ska därför ha åkt tillbaka till ritbordet och uppges nu istället bli en elsuv med lansering först 2028. Och om den nya fabriken blir av eller ej är oklart. 

Hur det ligger till med den saken väntas också stå klart senast vid presskonferensen i mars. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: