VW:s plan: 50 miljoner batteribilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

14 nov 2018

Volkswagen har planerat för att bygga 50 miljoner elbilar på sina fabriker över hela världen. Exakt vad vd: Herbert Diess menar med beskedet, som han lämnar i en artikel i Automotive News, är oklart. Inget sägs till exempel om när, men företaget har i alla fall ambitionen att bli världens främsta elbilstillverkare.

På batterisidan, något som ofta kan vara ett orosmoln för biltillverkare som inte producerar sina egna, verkar företaget i alla fall ligga bra till. Tidigare i år meddelade företaget att man hade för avsikt att teckna batterikontrakt till ett värde om 50 miljarder euro. Nu tillkännager man att sydkoreanska SK Innovation, SKI, också finns bland företagets så kallade strategiska leverantörer.

Sedan tidigare finns LG Chem, Samsung och CATL även med på leverantörslistan. Batterier från SKI ska monteras i elbilar som byggs för den amerikanska marknaden, men i viss mån även bilar som säljs i Europa, skriver VW i ett pressmeddelande.

Den tyska biltillverkaren, vars plan är att säkra batterileveranser lokalt, anser sig ha uppnåt målet genom kontraktet med SKI.

VW upprepar dessutom löftet att företaget tillsammans med systerföretagen inom VW-gruppen avser att lansera 50 helelektriska modeller fram till 2025. Detta beräknas kräva 150 Gigawattimmar batterier per år.

Herbert Diess säger också till Automotive News att man avser att erbjuda ”betydligt billigare” elbilar än Tesla. Beskedet om hur billiga kan komma redan på fredag. Då ska företaget i alla fall hålla ett möte där man beslutar om huruvida man ska bygga en instegsmodell som ska kunna köpas för 20 000 euro.

 

VW uppges satsa på aggressiv prissättning

Volkswagen beställer batterier för 500 miljarder

VW chef: Det krävs 40 gigafactory 2025

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!