Xpeng ökade leveransen av bilar under årets första kvartal

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 maj 2022

Kinesiska Xpeng har nyligen börjat sälja sin första modell i Sverige, den eldrivna sedanen P5 som börjar på 550 000 kronor. Säljstarten i Sverige är en del i märkets strategi att växa utanför hemmamarknaden Kina. Förutom Sverige säljs Xpeng nu i Nederländerna, Danmark och sedan 2020 i Norge.

De svenska kunder som beställt en Xpeng P5 måste vänta fram mot hösten innan de får sin bil. Men när tillverkaren nu släpper siffror över årets första kvartal visar de redan på ökade leverans av bilar. Totalt levererade Xpeng 34 561 bilar vilket är upp med 159 procent jämfört med första kvartalet året innan.

Om trenden håller i sig under kommande kvartal kommer Xpeng levererar 140 000 bilar under året. Förra året kom tillverkaren med 98 155 levererade bilar nästan upp till den symboliskt viktiga siffran 100 000. Om Xpeng lyckas komma över det i år är däremot inte säkert, trots ökningen av leveranser under årets första kvartal.

I en intervju med amerikanska CNBC sade Xpeng-chefen Brian Gu att komponentbrist och nedstängningar i Kina för att hindra spridningen av corona gör att andra kvartalet blir utmanande för tillverkaren.

Majoriteten av bilarna som levererades under årets första kvartal var den större sedanen P7. Den går i alla fall i dagsläget inte att beställa i Sverige. Av de totalt 19 427 Xpeng P7 som levererades skedde över 9 000 av leveranserna i mars.

Hemma i Kina driver Xpeng även ett eget laddnätverk som nu uppgår till över 700 stationer med snabbladdare. Om Xpeng planerar att även expandera laddnätverket till andra marknader som Sverige är ännu oklart.

Och som vanligt kostar det pengar att växa. Under årets första kvartal gjorde Xpeng en förlust på 1,7 miljarder yuan, omkring  2,5 miljarder kronor.

Men det är inget som ska hindra tillverkaren från att växa och lansera nya modeller. I slutet av april fick Xpeng ja till ett lån på över tio miljarder kronor från en kinesisk bank. Pengarna uppgavs då främst var för att kunna växa på nya marknader som Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: