Xpeng vill sälja 200 000 elbilar i år – flera nya modeller på väg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 jan 2023

Xpeng har stora planer för 2023 och vill växa rejält utanför hemmamarknaden Kina. Flera servicecenter håller på att etableras runt om i Europa, inklusive ett vid Stäket utanför Stockholm.

Och nu på fredag, den 3:e februari, presenteras två modeller som är på väg till Sverige och andra europeiska marknader.

Vilka modeller det handlar om avslöjas inte, men en kvalificerad gissning är att det rör sig om den redan utannonserade modellen P7 samt elsuven G9.

Xpeng G9

I ett internt mail har Xpengs vd He Xiaopeng meddelat företagets anställda att målet är att sälja 200 000 elbilar under 2023, rapporter kinesiska cnevpost.

Redan förra året kunde Xpeng öka försäljningen jämfört med året innan, från 98 000 till 120 000 sålda bilar.

För att öka försäljningen ytterligare under 2023 vill Xpeng både lansera nya modeller och uppdatera de som redan finns.

När Xpeng lanserades i Sverige i april förra året skedde det med sedanen P5. Endast några månader senare slutade Xpeng däremot att ta emot beställningar av bilen. Företaget sade sig i stället vilja fokusera på den större sedanen P7.

Xpeng P7

Både Xpeng P5 och P7 ska i år få en facelift där de bland annat ska få ta över en del teknik från den mer avancerade elsuven G9.

Xpeng G9 kan bland annat ladda med upp till hela 480 kW. Även P5 och P7 sticker ut vad gäller snabbladdning, men då snarare för att de inte kan ladda särskilt snabbt.

P5 klarar som mest blygsamma 80 kW och P7 som mest 100 kW.

Om det är något som kommer att förbättras i och med en facelift är ännu oklart. Snabb laddning ska det i alla fall hittas i två nya modeller som ska lanseras i år och som båda får 800-voltsteknik.

Enligt kinesiska medieuppgifter handlar det om en femsitsig elsuv kallad G7, samt en minibuss eller MPV som ännu inte fått något namn.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: