Xpeng presenterar två nya modeller för Sverige 3:e februari

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 jan 2023

Xpeng lanserades förra året i Sverige med sedanen P5. Men i somras stoppades beställningen av bilen och Xpeng meddelade att de i stället ville satsa på lanseringen av den större sedanen P7.

Både den och den nya elsuven G9 ser nu ut att vara på väg till Sverige. På sitt svenska Instagramkonto har Xpeng publicerat en bild med siluetten av en suv och en sedan. I texten till bilden går det att läsa: ” Vi är oerhört stolta att kunna presentera två nya elbilsmodeller för den svenska marknaden den 3 februari”.

Xpeng P7

Samma dag öppnar också elbilsmässan eCarExpo i Stockholm där Xpeng är en av alla utställare.

Vilka modeller som är på väg till den svenska marknaden nämns inte. Men att det handlar om P7 och G9 är en inte allt för vild gissning.

Att P7 var på väg är känt sedan tidigare och modellen säljs redan i Norge. Om elsuven G9 också kommer till Sverige är det däremot en större nyhet. Enligt Xpeng togs G9 fram som en ”global modell” och efter lanseringen på den kinesiska marknaden förra året presenterades också en internationell version i september förra året.

Xpeng G9

Den 4,89 meter långa elsuven kommer med luftfjädring som standard och erbjuds i tre bakhjulsdrivna och tre fyrhjulsdrivna versioner med olika räckvidd och utrustningsnivå.

Med bakhjulsdrift har G9 en effekt på 313 hästkrafter och med fyrhjulsdrift 551 hästkrafter. Räckvidden enligt WLTP är som mest 57 mil hos den bakhjulsdrivna Long Range-versionen.  

Xpeng G9

Xpeng framhäver sig som ett tekniskt bolag och redan i standardutförande är utrustningsnivån därmed hög. 28 högtalare ska erbjuda vad som beskrivs som en ”5D-upplevelse” och i alla fall i Kina har G9 avancerad självkörningsförmåga även i stadsmiljö.

Mest imponerande var ändå laddeffekten som anges till hela 480 kW. Det kan jämföras med Porsche Taycan som med 270 kW idag är marknadens snabbaste laddande bil.

Om det är P7 och G9 som Xpeng ska börja sälja i Sverige får vi veta säkert nästa fredag. Vad priserna blir och när bilarna väntas kunna levereras återstår att se. På Xpengs hemsida finns idag endast sedanen P7, utan prisuppgift.

Men tidigare släpptes priser för Sverige där bakhjulsdrivna P7 Standard Range med en räckvidd på 40 mil kostade 620 000 kronor. Om det inte räcker finns P7 Long Range som har ett större batteri som ska ge en räckvidd på 55 mil och kostar 670 000 kronor. Hur stora batterierna i de båda versionerna är nämns inte.

Den fyrhjulsdrivna toppmodellen heter Xpeng P7 4WD Performance har något kortare räckvidd på 50 mil. Priset för den angavs då till 699 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: