Zeekr lanserar ny elsuv i år – utmanar Model Y

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jan 2024

Tesla Model Y blev Sveriges mest registrerade bil under 2023. Även på andra marknader är Teslas elsuv en storsäljare som ser ut att träffa rätt när det kommer till vad kunder efterfrågar.

Andra tillverkare vill därför så klart utmana Model Y med liknande modeller. Bland andra Zeekr, som idag faktiskt inte har någon elsuv i sortimentet. Men det är på väg att ändras med en högbyggd modell som baseras på den nyligen visade sedanen Zeekr 007. Det betyder teknik som delvis utvecklats i samarbete med Volvo. Bland annat 800-volktsteknik och flrmodligen samma imponerande laddhastighet som hos Zeekr 007 som ska kunna ladda från 10 till 80 procent på endast 15 minuter.

Suven väntas dela teknik med nyligen visade Zeekr 007.

Utöver det kan vi räkna med över 600 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Som en suv blir räckvidden nog något kortare än de 87 mil som lovas hos Zeekr 007, då enligt den kinesiska körcykeln. Avancerad självkörning med bland annat Lidarradar är också att vänta.

Enigt kinesiska medier går suven nu under projektnamnet CX1E SUV. Det har också dykt upp bilder på en maskerad prototyp som uppges visa bilen under tester i Kina. Där väntas den lanseras under 2024, men det är oklart när vi kan väntas se Zeekrs elsuv här i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!