ZF lanserar ny och mer effektiv elmotor

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 nov 2022

När det kommer till ökad räckvidd handlar det ofta om bättre batteriteknik. Även snabbare laddning ger i praktiken bättre räckvidd, då laddstoppen blir kortare.

Men minst lika viktigt för att kunna köra långt innan det är dags att koppla in sladden är elmotorns förbrukning. Och även där sker det framsteg kring effektiviteten.

Underleverantören ZF presenterar nu en ny elektrisk drivlina med elmotor, växelriktare, växellåda och mjukvara. Elbiltillverkare kan välja att köpa komponenterna var för sig eller i ett modulärt paket som ska kunna anpassas till olika bilmodeller.

Genom att kyla elmotorns kopparstänger direkt med olja minskas värmeutvecklingen samtidigt som effektiviteten ökar. Hur mycket mer effektiv motorn är jämfört med dagens nämns inte.

Däremot att ZF lyckats reducera storleken, mängden material och behovet av sällsynta metaller i konstruktionen.

– Dessutom har konstruktionen en mycket hög strukturell styvhet, vilket ger ett mycket bra bullerbeteende, säger Otmar Scharrer som leder arbetet med utveckling av elmotorer.

Den nya drivlinan ska lanseras i sin helhet 2025. Men enligt ZF är intresset från tillverkarna så stort att vissa av komponenterna kommer börja erbjudas före det.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: