ICA börjar leverera varor med Volvos elektriska lastbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 aug 2021

Ett viktig steg i målet att minska utsläppen från transporter är elektrifieringen av lastbilar.

Sedan slutet på förra året har ICA och Volvo Lastvagnar ett samarbete för att snabba på omställningen till eldrivna transporter. Redan i mars i år beställde ICA sin första elektriska lastbil från Volvo. Det handlar om modellen FE Electric som kan lasta upp till 27 ton och utrustas med tre eller fyra batteripaket som ger en räckvidd på upp till 20 mil.

Det har tagit ett tag innan den har satts i trafik, men nu är det till slut dags.

Det blir ICA:s första elektriska lastbil som ska användas för kyltransporter till ICA-butiker i Stockholmsområdet.

Då det även går åt energi till att kyla varorna har lastbilen en beräknad räckvidd på 12–15 mil. Enligt ICA räcker det för att kunna leverera varor under en hel dag utan laddstopp.

Nästa år ska fler elektriska lastbilar från Volvo sättas in för transporter till ICA:s butiker i både Stockholm och Göteborg.

Målet är att sedan utöka flottan av elektriska lastbilar med fler modeller som även ska användas till mer långväga transporter också mellan städer.

Volvo FE Electric finns tillsammans med FL Electric, som lastar 16,7 ton, sedan 2019. Tidigare i år presenterade Volvo Lastvagnar de tre nya modellerna FH, FM och FMX för längre transporter på upp till 30 mil och kan lasta 44 ton.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: