Volvo och Öresundskraft bygger Sveriges största laddstation för lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 nov 2021

Häromveckan sa Scanias vd Christian Levin att utvecklingen av eldrivna lastbilar går snabbare och bättre än förväntat. Redan 2023 förutspår han tung trafik med batteridrivna lastbilar.  

Avgörande för att antalet eldrivna lastbilar ska öka från dagens låga nivåer är möjligheten att kunna ladda.  

Men också där går utvecklingen framåt och tillsammans med energibolaget Öresundskraft bygger Volvo Truck Center i Helsingborg en ny laddstation för lastbilar. 

– Vi är mycket glada över att kunna underlätta för våra kunder att välja mer hållbara transportlösningar. För att elektrifieringen ska ta fart måste det finnas infrastruktur där man kan ladda, därför är samarbetet med Öresundskraft mycket värdefullt, säger Stefan Strand som är vd för Volvo Lastvagnar.  

Stationen ska stå klar i maj 2022 och får fyra snabbladdare med en effekt på 350 kW. Dessutom kommer det även finnas ytterligare sex långsammare laddare på 100 kW som är tänkta att användas när lastbilar laddar över natten. Tillsammans bildar det då Sveriges största offentliga station för laddning av ellastbilar. 

Även om det är Volvo som står bakom stationen och att betalning även ska ske genom deras system kommer den vara öppen även för andra tillverkare.  

Nästa år börjar Volvo bygga tre nya eldrivna lastbilsmodeller och tillverkaren tror att hälften av alla lastbilstransporter inom EU skulle kunna elektrifieras ”i den nära framtiden”. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: