Annons:

Här är staden som är ”Grönt Föredöme”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 okt 2024

Organisationen Gröna Mobilister har tagit fram en ny utmärkelse kallad Grönt Föredöme som delas ut till kommuners arbete för omställningen till fossilfria transporter. Första kommun att tilldelas Grönt Föredöme blir Lund som premieras för sitt arbete att minska både utsläppen från fordonstrafiken och antalet bilar. 

”För minskande biltrafik tack vare satsning på alternativen till bilen och utveckling av stadsmiljöer som prioriterar dessa alternativ, samt för mycket låga koldioxidutsläpp från nya bilar”, lyder motiveringen från Gröna Mobilister. 

Att priset går till Lund beror bland annat på den höga andelen laddbara fordon i nybilsförsäljningen där. 78 procent av de nya bilarna där under 2023 var laddbara och 53 procent helt eldrivna bilar. Med det ligger Lund en bra bit ovanför genomsnitten för hela Sverige, som var 58 respektive 38 procent.

Priset lyfter också stadens arbete med att minska privatbilismen på stadens gator till fördel för kollektivtrafik och cykling. Som vi har rapporterat om tidigare körs sedan förra året också lokaltrafiken i Lund av endast helt eldrivna bussar.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: