Annons:

Rapport visar: Sverige bättre än Norge för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 okt 2024

När det handlar om elbilar har vi vant oss vid att få stå i skuggan av Norge. Men inte alltid, visar en ny rapport där konsultbolaget PWC har jämfört utveckling för elbilar i 27 olika länder. Rapporten undersöker både hur stort intresset är bland konsumenter att köpa en elbil och hur förutsättningarna för omställningen till eldrift ser ut.

Slås svaren från alla länder i rapporten samman framkommer det att sex av tio kunder uppger att de planerar att köpa en elbil de närmsta fem åren. Lika många av de som tillfrågades i Sverige svarade att de kan tänka sig köpa en elbil. I länder som Kina, Indien och Indonesien svarade upp till 80 procent av de tillfrågade att de går i tankarna på att skaffa elbil. I Japan är däremot intresset svalt, med endast 20 procent av de tillfrågade som kan tänka sig det.

– Just nu blåser det motvind på den europeiska elbilsmarknaden med svag efterfrågan och hård konkurrens från Kina. Med lägre oljepriser är det i det korta perspektivet lätt för kunderna att falla tillbaka i gamla hjulspår och efterfråga fossila drivmedel. Det här är ingen långsiktigt hållbar strategi. Världen behöver ställa om och det råder ingen tvekan om att elbilen spelar en viktig roll i den här utvecklingen, säger Johan Palmgren som är revisor och rådgivare inom bilindustrin på PwC Sverige.

Idag är det inte längre endast så kallade ”early adopters” som intresserar sig för elbil. Men teknikintresserade svenskar är inte helt oväntat mer inne på att skaffa elbil och detsamma gäller även för yngre personer.

Men oavsett intresse och ålder visar rapporten att Sverige hamnar i topp när de 27 deltagande länderna rankas enligt förutsättningarna för att kunder ska välja en elbil. Alltså före Norge, som här får nöja sig med en andraplats.

Sverige får höga betyg för att vara redo för omställningen när det kommer till infrastruktur, utbud och efterfrågan. Däremot rankas Sverige lågt med 2 av 5 poäng vad gäller statliga initiativ spm skattelättnader eller klimatbonus för elbilar, som ju togs bort hösten 2022. Det är också i rankingen för statliga intiativ som Norge har tappat från förra årets 2 poäng till att nu endast kamma hem bottennoteringen 1. När det kommer till infrastruktur får Sverige 4,5 poäng och Norge toppbetyget 5.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: