Annons:

BMW sätter in eldrivna lastbilar för transport vid fabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 okt 2024

För att sänka koldioxidutsläppen i hela tillverkningskedjan har BMW nu börjat använda eldrivna lastbilar vi sin fabrik i tyska Leipzig. Två ellastbilar kör nu delar från ett lager till fabrikshallarna där det sätts ihop batteripaket. Något som enligt BMW innebär att utsläppen av koldioxid minskar med nio ton per år.

Då BMW själva inte tillverkar lastbilar får de köpas in från annat håll. Lastbilarna som används kommer från schweiziska Designwerk, men grunden ser ut att vara en Volvo FH Electric. Designwerk bygger sina modeller på lastbilar från Volvo och Daimler.

De båda lastbilarna kör den åtta kilomete långa sträckan mellan lagret och fabriken upp till tolv gånger om dagen. Till skillnad från Volvos egna lastbilar har de från Designwerk batteripaket på 340 kWh med LFP-celler. Detaljer om räckvidd nämns inte, men vi får veta att batteriet kan laddas till 80 procent på 1,5 timme.

De båda lastbilarna är en del av BMW:s mål att minska koldioxudutsläppen under ett fordons hela livscykel med 40 procent fram till 2030 jämfört med 2019.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: