Annons:

Chefen bekräftar: då kommer billig elbil från Kia

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 okt 2024

Flera tillverkare som Volkswagen, Skoda, Cupra och Renault har lovat lansera elbilar med en prislapp från 25.000 euro, alltså omkring 280.000 kronor. Satsningar som anses viktiga för att öka försäljningen av elbilar i Europa och nästa år kan vi räkna med att få se dem.

Nu meddelar Kia att också de vill lansera en 25.000 euro-bil som ska tas fram för den europeiska bilmarknaden.
– Vårt mål är att få ut en elbil på marknaden för 25.000 euro senast 2027, säger Kias chef Ho-Sung Song i en intervju med tyska Autohaus.

Att vara med och konkurrera i den prisklassen är nog något Kia måste göra om de vill behålla en stor del av sina kunder.

– Ungefär en fjärdedel av de bilar vi säljer över hela världen kostar mellan 15.000 och 25.000 euro. Att tillverka en elbil i den prisklassen är en stor utmaning, säger Ho-Sung Song.

Kia EV3 är idag märkets billigaste elbil och har ett pris från 419.900 kronor.

Med ett pris från 419.900 kronor är nya Kia EV3 Standard range tillverkarens billigaste modell idag. Det handlar då om versionen med det mindre batteriet på 58,3 kWh som ger bilen en räckvidd på 43,6 mil. Vad vi kan räkna med för modell med en prislapp från 25.000 euro avslätas inte. Men enligt Ho-Sung Song är en EV2 på gång för Europa, tillsammans med EV4 och EV5. Evgentuell kommer den billigare modellen också tillverkas i Europa. En första eldriven modell ska börja tillverkas i Kias fabrik i Slovakien nästa år. Senare ska även ytterligaste eldrivna modeller byggas där.

Solid state-batteries med fast i stället för flytande elektrolyt är nog inget vi kan räkna med i den billiga modellen som Kia planerar att lansera här. Men Ho-Sung Song säger att Kia jobbar på tekniken, som väntas kunna innebära ett stort steg framåt för elbilar genom längre räckvidd, snabbare laddning och mer säkerhet.

– Solid state-celler har en enorm potential, och det är därför vi har arbetat med den under lång tid. Den är överlägsen dagens batterier på alla områden, är effektivare och möjliggör längre räckvidder. Det är vårt uttalade mål att få ut bilar med denna teknik på marknaden. Jag kan inte ge dig något datum, men det dröjer inte länge till, säger Ho-Sung Song.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: