ABB hoppar på projekt för tyskt klimatneutralt litium

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 apr 2024

Teslas chef Elon Musk har beskrivit etableringen av ett raffinaderi för litium som ”en licens att trycka pengar”. Orsaken var de då skyhöga priserna på metallen som spelar en central roll vid tillverkningen av de litiumjonbatterier som sitter i bland annat våra elbilar.

Framställningen av litium har inte ökat i samma takt som behovet, som i sin sida väntas växa rejält de närmsta åren. Idag kommer majoriteten av litium från Asien eller Sydamerika. Tysk-australiensiska Vulcan Energy satsar istället på att utvinna materialet från nyupptäckta källor i Rhendalen i södra Tyskland. Och då med en klimatneutral process där det mineralrika och upp till 180 grader varma vattnet på mellan 2.000 och 5.000 meters djup även används för att framställa energi.

Vulcan Energy har nu tecknat en avsiktsförklaring med ABB. Den svensk-schwiziska industrijätten ska delta med expertis för att effektivisera processerna. Enligt beräkningar från Vulcan Energy ska de kunna leverera tillräckligt med klimatneutralt litium för 500.000 elbilar och förse en miljon människor i regionen med värme. Bland annat Renault har tecknat avtal med Vulcan Energy om leveranser av litium.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: