Då får Scanias lastbilar megawattladdning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jun 2023

Med Terra 360 presenterade svensk-schweziska ABB vad de beskrev som ”världens snabbaste billaddare” med en effekt på – ja du gissar rätt – 360 kW. För eldrivna lastbilar planeras det däremot betydligt mer effekt än så. Med megawattladdning ska kommande modeller kunna ladda med upp till hela 1 000 kW. Teslas lastbil Semi och Mercedes kommande ”Long Haul”-version av eActros är exempel på lastbilar där det lovars megawattladdning.

Efter Terra 360-laddaren är så klart även ABB med på megawatt-tåget. Tillsammans med svenska lastbilstillverkaren Scania har de nu genomfört lyckade tester av ett Megawatt Charging System, eller MSC. Redan i år vill Scania börja erbjuda kunder vad som kallas ”förhandsversioner” av lastbilar med tekniken. Inom samarbetet CharIn, där både Scania och ABB ingår, utvecklas en ny standard för MSC som Scania planerar börja använda nästa år.

För Scania ses megwattladdning som en nyckel till att få eldrivna lastbilar att slå igenom på allvar. Med det blir det möjligt under de lagstadgade 45 minuterspauser som förare måste göra var 4,5:e timme att kunna ladda om inte fullt så i alla fall tillräckligt för att köra tills nästa paus.

– Vi ser ett momentum för eldrivna transporter och vårt mål är att 50% av alla fordon vi säljer årligen 2030 ska vara eldrivna. För att uppnå detta mål krävs infrastruktur och MCS är en viktig pusselbit för infrastrukturen framöver, säger Fredrik Allard som är chef för E-Mobility hos Scania.

Tidigare i år skrev vi mer om tekniken med Megawatt Charging System.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: