Aktier skänks bort – Volvo minskar sitt ägande i Polestar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 feb 2024

Volvo Cars har sagt att de överväger att ”justera” sitt ägande i Polestar. Orsaken är att Volvo Cars flera gånger fått skjuta till pengar och ge lån för att hålla Polestar flytande. Något som drar ned lnsamheten för Volvo Cars, som annars går bra och förra året gjorde sin största vinst någonsin.

Nu meddelar Volvo Cars att de minskar sitt ägande i Polestar från dagens 49,5 procent till 18 procent. Det sker genom att Volvo Vars delar ut 62,7 procent av sina aktier i Polestar till de egna aktieägare. Värdet på dem uppgår enligt Volvo Cars till 9,5 miljarder kronor. En uppmärksammad analys från banken SEB tidigare i år värderade däremot Volvos innehav av Polestar till 0 kronor. Banken uppgav då inte se något sätt för hur ”värde ska realiseras” hos Polestar.

Volvo har också gjort klart att de inte kommer fortsätta stötta Polestar ekonomiskt mer än att återbetalningnsperioden för nuvarande lån redan har förlängts till 2028. Men i en intervju i veckan sa Volvo Cars vd Jim Rowan att de båda märkena kommer fortsätta ha en nära relation, även med en mindre ägarandel från Volvo Cars sida.

I intervjun menade han också att en minskning av Volvos ägande i Polestar som en ”naturlig utveckling” för båda märken. Han beskrev Volvos roll för Polestar fram tills nu som en ”inkubator”, ett ord från start up-världen för at beskriva en stödroll som ges till företaget med nya idéer.

Polestar ska enligt sin nya affärsplan ska bli lönsamma nästa år. Fram tills dess behövs det enligt Polestars egna beräkningar däremot 1,3 miljarder dollar – omkring 14 miljarder kronor –  av extern finansiering.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: