Audi lägger fram strategi för mer hållbar tillverkning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 aug 2021

Flera biltillverkare säger sig vilja lägga i en högre växel när det kommer till att minska utsläppen vid tillverkningen. Volvo och Polestar har sagt att de ska satsa mer på återvinning av material och Volkswagens chef Ralf Brandstätter säger att de ”konsekvent sätter miljön i fokus i vårt handlande”.

Under en temadag har nu också Audi berättat hur de vill ställa om delar av sin tillverkning och ställa högre krav på underleverantörer för en mer hållbar tillverkningsprocess.

Från år 2026 ska Audi endast utveckla elbilar och 2033 ska den sista modellen med förbränningsmotor tillverkas. Med det flyttas en stor del av utsläppen till själva tillverkningen av bilen och framför allt dess batteri.

Till år 2025 ska därför tillverkningen i alla Audis fabriker vara koldioxidneutral ”i balansräkningen”, som Audi uttrycker det. Det innebär alltså inte att all produktion ska ske helt fritt från utsläpp utan att de kompenseras.

Men målet är ändå att utsläppen ska minskas kraftigt, något som redan skett vid fabrikerna i Ungern och Belgien. Där har det bland annat monterats upp stora anläggningar med solceller och används enbart förnyelsebar el i produktionen samt biogas för uppvärmning.

Även vattenförbrukningen ska hållas nere genom att bland annat rena och återanvända vattnet.

Stort fokus läggs även på materialen som köps in och Audi säger att de vill se mer återanvända material och produktion med grön el.

– Vi är övertygade om att våra underleverantörer spelar en nyckelroll när det gäller hållbarhetsframgångar, sa Marco Philippi som leder arbetet med inköp hos Audi.

Bland annat kommer Audi kräva att alla battericeller måste tillverkas med förnyelsebar ström.

Det är något som Audi även vill se i laddstolparna när deras elbilar laddas och ska därför samarbeta med energiföretag vid sina egna laddkoncept. Audi planerar att bygga ett eget laddnätverk där de som kör någon av företagets elbilar ska kunna förboka laddstolpar och få tillgång till en lounge.

Där tänker sig Audi att uttjänta batterier från deras elbilar ska kunna få ett andra liv som energilager.

Det övergripande målet är att göra hela företaget klimatneutralt till år 2050. Även där handlar det om en balanserad klimatneutralitet där utsläpp som ändå sker kompenseras.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: